امروزه هیچ گونه مدرکی دال بر این که تزریق ژل برای زنان حامله خطر آفرین می باشد موجود نمی باشد. عوارض تزریق ژل در بارداری سازمان غذا و داروی آمریکا انجام این عمل را برای بقیه بیماران بی خطر دانسته است اما آزمایشی در این زمینه بر روی زنان باردار هنوز انجام نشده است.
امروزه هنوز راهی برای اینکه متوجه شویم بدن در مقابل تزریق ژل چگونه واکنش نشان می دهد وجود ندارد و هم چنین پزشکان نیز از عوارض ممکن در این زمینه بی اطلاع هستند. تزریق کلاژن و فیلر در لب ها در افراد مختلف متفاوت است.
عوارض تزریق ژل در بارداری
البته قابل ذکر است که انجام این عمل از نظر سازمان غذا و دارو تنها برای ترمیم لب مجاز دانسته شده.تحقیقات نشان می دهد که حدود 3 درصد از جمعیت جهان به کلاژن حساسیت دارند و این بدان معناست که بهتر است بیماران باید قبل از انجام تزریق ژل تست حساسیت کلاژن را انجام بدهند.
تزریق ژل لب در بارداری :
تزریق ژل لب در بارداری تست حساسیت کلاژن شامل تزریق مقدار کمی از کلاژن در بازوی فرد می باشد. پس از یک ماه از انجام این تزریق پزشک بررسی های لازم برای ایجاد هر گونه حساسیت را انجام می دهد. متاسفانه زنانی که حامله هستند و یا قصد باردار شدن دارند به هیچ وجه نباید این تست را انجام دهند. پزشکان و جراحان پلاستیک به هیچ عنوان اجازه انجام این تست را به زنان باردار نمی دهند حتی اگر زنی بیان کند که من حامله نیستم پزشکان به این مساله اعتماد نمی کنند. لذا نیاز است که هر زنی که می خواهد تست حساسیت کلاژن را انجام دهد قبل از آن انجام تست حاملگی برایش تجویز شود.
تست کلاژن زنان باردار :
عوارض تزریق ژل در بارداری بر خلاف بقیه روند های درمانی کلاژن تزریق شده در بدن در طولانی مدت جذب می شود بنابراین طول می کشد تا واکنش بدن در برابر کلاژن مشخص شود و برای قطعی شدن نتیجه تست زمان لازم است. اگر زنی قبل از بارداری تزریق ژل انجام داده باشد اثرات مخرب کلاژن ممکن است در دوره بارداری ظاهر شود مخصوصا اگر تزریق از نوع ژل های طولانی اثر نسل جدید باشد. علاوه بر همه این ها زنان در دوران بارداری به خاطر افزایش هورمون استروژن بدن، افزایش جریان خون و هم چنین افزایش حجم اندام ها در حاملگی لب هایشان حجیم تر می شود حتی اگر تزریق ژل انجام نداده باشند.
ممنوعیت بوتاکس در بارداری
انجام تزریق بوتاکس صورت یا سم بوتولونیوم که برای صاف کردن پوست و از بین بردن چین و چروک ها استفاده می شود در حاملگی بی خطر نیست. لذا انجمن پزشکان آمریکا توصیه می کند که تنها در موارد استفاده پزشکی و نه استفاده زیبایی از بوتاکس می توان در حاملگی استفاده کرد. سم بوتاکس بر انتهای اعصاب شما اثر می گذارد و با از بین بردن اثر میانجی های عصبی از انقباض عضلاتی که باعث ایجاد چین و چروک در صورت شما می شود جلوگیری می کند.
در آزمایشات انجام شده بر روی حیوانات تزریق بوتاکس در دوران حاملگی باعث ایجاد عوارضی از جمله وزن کم بچه در هنگام تولد، محدودیت رشد داخل رحمی، زایمان زودهنگام و حتی مرگ جنین شده است. عوارض دیگر تزریق بوتاکس شامل فلج عضلات سایر نواحی بدن و ایجاد مشکلات تنفسی و بلع به صورت نادر ممکن است ظاهر شوند. عوارض تزریق ژل در بارداری با این حال اگر شما دقیقا قبل از حامله شدن تزریق بوتاکس انجام داده اید و یا اینکه از حاملگی خود خبر نداشته اید و قبل از پایان سه ماهه اول حاملگی تزریق آن را انجام داده اید خطر کمی جنین شما را تهدید می کند.
یک تک دوز تزریق زیر پوستی بوتاکس آن قدر کم است که وارد سیستم گردش خون نمی شود و اثری بر جنین نمی گذارد اما لازم است بلافاصله بعد از اطلاع از حاملگی خود ادامه روند تزریق را متوقف کنید. هم چنین انجام تزریق بوتاکس در دوران شیر دهی نیز ممنوع می باشد چرا که بوتاکس نیز مانند بسیاری از دارو می تواند در شیر مادر ترشح شود و به بدن نوزاد برسد.
تزریق ژل چه کاربرد هایی دارد ؟
تزریق ژل به پوست نقش مهمی در پرکردن چین و چروک ها و سوراخ های عمیق پوست و جوان سازی پوست صورت دارد. تزریق ژل کاربردهای زیادی دارد از جمله خطوط خنده یا چین و چروک های عمیق شیر و چین و چروک های عمیق دور چشم. از تزریق ژل برای حجیم و فرم دادن به گونه ها استفاده می شود، به خصوص در افرادی که صورت های لاغری دارند یا به مرور زمان حجم گونه های خود را از دست داده اند.
پرکننده ها برای حجیم کردن لب ها و بهبود ظاهر زخم های فرورفته استفاده می شوند. از دیگر کاربردهای تزریق ژل که امروزه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد، مواردی مانند تزریق ژل به پیشانی، تزریق ژل به لب، زیر چشم، باسن، سینه، واژن، بینی، تزریق ژل به چانه، اطراف چشم ها، زانوها، پشت پلک ها. پشت دست ها، زاویه دار شدن فک، گونه ها را با تزریق ژل و … برجسته کرد.
تست حساسیت به کلاژن در حاملگی :
تست حساسیت کلاژن شامل تزریق مقدار کمی کلاژن به بازوی فرد است. پس از گذشت یک ماه از این تزریق، پزشک آزمایش های لازم را برای تشخیص حساسیت های احتمالی انجام می دهد. متأسفانه زنانی که باردار هستند یا قصد بارداری دارند نیازی به انجام این آزمایش ندارند.
پزشکان و جراحان پلاستیک اجازه نمیدهند آزمایشهای حساسیت کلاژن بر روی زنان باردار انجام شود، حتی اگر زنی بگوید باردار نیست، پزشکان به او اعتماد ندارند. بنابراین لازم است برای هر خانمی که مایل به انجام تست حساسیت کلاژن است، قبل از انجام آزمایش، آزمایش بارداری تجویز شود.
تزریق ژل لب در بارداری
برای بسیاری از زنان، بزرگ شدن لب در دوران بارداری کاملا طبیعی است. دلیل این امر افزایش سطح استروژن و تورم خفیف است. عامل دیگری را نمی توان نادیده گرفت، ارزیابی دقیق شکل لب ها در دوران بارداری مشکل ساز است.
یعنی بعد از زایمان که بدن به حالت طبیعی خود باز می گردد، احتمال عدم تقارن لابیاها وجود دارد. برخی از زنان در مورد وضعیت بارداری خود به پزشک نمی گویند و در اوایل بارداری برای بزرگ کردن لب ثبت نام می کنند. باید درک کنید که در این مورد تمام مسئولیت بر عهده مادر باردار است که باید وضعیت را به اندازه کافی ارزیابی کند.
آیا تزریق ژل در دوران بارداری بی خطر است ؟
عوارض جانبی هر داروی تزریقی مانند تزریق ژل، تزریق بوتاکس و تزریق چربی در بارداری آزمایش نشده است. از نظر فنی هیچ راهی برای دانستن اینکه آیا استفاده از آن ها در این مدت ایمن است یا خیر وجود ندارد. با این وجود، متخصصان پوست می گویند که بهتر است تزریق فیلر، تزریق ژل و هر نوع جراحی زیبایی را به زمان بهتری موکول کنید و بعد از بارداری انجام دهید.
آیا روشی برای اثبات عوارض تزریق ژل در بارداری وجود دارد ؟
هیچ راهی برای پزشکان برای اطلاع از عوارض تزریق ژل در دوران بارداری وجود ندارد و سازمان غذا و داروی ایالات متحده اشاره می کند که هنوز هیچ آزمایشی بر روی زنان باردار انجام نشده است. اگرچه اثرات منفی ژل بر روی جنین بسیار نادر است، اما پزشکان به طور کلی توصیه می کنند که بهتر است ژل پس از خاتمه بارداری و شیردهی تزریق شود تا تمام جنبه های ایمنی برای مادر و جنین رعایت شود.
تزریق ژل مانعی برای بارداری محسوب نمی شود و تزریق ژل قبل از بارداری سلامت جنین را به خطر نمی اندازد. بنابراین اگر بلافاصله پس از تزریق ژل باردار شدید، جای نگرانی نیست. در دوران بارداری بهتر است قبل از تزریق ژل یا فیلر همه جوانب را در نظر بگیرید و حتما با پزشک خود مشورت کنید زیرا سلامت مادر و جنین در اولویت است. اگر تزریق ژل برای زنان باردار اجباری نیست، آن را به بعد از تولد فرزندتان موکول کنید.
تزریق ژل در بارداری
تزریق موضعی :
جنین از گردش خون مادر تغذیه می شود. به همین دلیل هر ماده خارجی یا مضری که وارد جریان خون شود می تواند آن را تحت تاثیر قرار دهد. از طرف دیگر، مواد شیمیایی که با جریان خون تماس ندارند، خطری برای جنین در حال رشد ایجاد نمی کنند و از آنجایی که فیلرهای پوستی به صورت موضعی و نه داخل وریدی استفاده می شوند، احتمال ورود مواد شیمیایی به گردش خون کم است. و جنین شما در خطر نیست.
مواد شیمیایی پایدار :
یکی دیگر از دلایل بی خطر بودن فیلرهای پوستی، پایداری ترکیبات شیمیایی به کار رفته در این ژل ها است. این مواد شیمیایی در یک منطقه محلی خاص می مانند و وارد جریان خون نمی شوند و این ویژگی احتمال ورود فیلرها به جریان خون و آسیب رساندن به جنین را بیشتر کاهش می دهد.
حجم کم تزریق :
فیلرهای پوستی یا ژل های آرایشی به مقدار کم تزریق می شوند و احتمال آسیب رساندن به جنین را کم می کنند.
آیا تزریق بوتاکس و هیالورونیک اسید در دوران بارداری بی خطر است ؟
تزریق بوتاکس و تزریق ژل رایجترین روشهای پزشکی زیبایی در جهان است که تقریباً 221650 تزریق ضد چروک در سال انجام میشود. تزریق محصولات قابل جذب گاهی اوقات بسته به محصول واکنش هایی ایجاد می کند. در حال حاضر عوارض جانبی جدی بین 0.1 تا 1 درصد است. تزریق بوتاکس در این مدت خطر جدی ندارد و عوارض آن بسیار کم است.
تاثیرات ژل های تزریق بر جنین :
در واقع تا به امروز ارتباطی بین تزریق ژل و نقص و مشکلات جنین ثبت نشده است. ژل های تزریقی کاملا بی خطر هستند اما بی خطر بودن تزریق ژل در دوران بارداری برای مادر و جنین ثابت نشده است. به طور کلی افرادی که می خواهند ژل فیلر یا بوتاکس تزریق کنند باید آزمایش انجام دهند.
این تست حساسیت به کلاژن را نشان می دهد. در 3 درصد افراد به کلاژن حساسیت وجود دارد که باعث درد مفاصل، تورم و خارش می شود. اگر فردی به کلاژن حساسیت داشته باشد و بخواهد ژل را در دوران بارداری تزریق کند، ممکن است اثرات مضری داشته باشد. می تواند عوارضی مانند ناهنجاری های ارگانیک و عقب ماندگی ذهنی در جنین ایجاد کند.
آیا قبل از بارداری نباید فیلر تزریق شود ؟
بسیاری از افراد بعد از تزریق متوجه بارداری خود می شوند، اما اصلا نگران نباشید و خونسردی خود را حفظ کنید. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید تا نگرانی شما کاملا برطرف شود. در دوران بارداری بهتر است ژل را تزریق نکنید و سعی کنید جنین خود را از هر خطری دور نگه دارید.
آیا تزریق ژل در بارداری خطرناک است ؟
اکثر خانم ها خواهان زیبایی، جوانی و حجم دادن به صورت هستند و عوارض پیری را از بین می برند یا از آن جلوگیری می کنند. آن ها تزریق ژل یا روش های زیبایی را انجام می دهند. ژل ها با داشتن اسید هیالورونیک به طور طبیعی در بدن، اجزای صورت را صاف می کنند یا به اندام های مورد نظر حجم می دهند. هیچ دلیلی مبنی بر خطر تزریق فیلر یا همان ژل در دوران بارداری وجود ندارد. اما بهتر است از تزریق ژل در دوران بارداری خودداری شود و فقط بعد از زایمان و حتی بعد از شیردهی انجام شود.
زمان مجدد تزریق ژل
می توانید قبل از تزریق ژل یا درمان های نگهدارنده کمی صبر کنید. مزیت اصلی تزریق ژل این است که نتایج بسیار سریع است. اگر با روش تزریق ژل آشنایی دارید، می دانید که اسید هیالورونیک موجود در ژل تزریقی نتایج فوری می دهد. البته ممکن است تا دو روز بعد از درمان تورم ایجاد شود. تزریق ژل را به بعد از تولد نوزاد یا پس از پایان شیردهی موکول کنید.
چه عمل های زیبایی در دوران بارداری ممنوع است ؟
جراحی هایی وجود دارد که مادر در دوران بارداری نباید از این جراحی ها استفاده کند که در ادامه به آن ها می پردازیم :
تزریق بوتاکس در بارداری :
اگر باردار هستید یا در پایان سه ماهه اول بارداری هستید. بدون اینکه از بارداری خود آگاه باشید، بوتاکس تزریق کرده اید، خطر کمی برای جنین شما وجود دارد. یک دوز تزریق زیر جلدی بوتاکس وارد سیستم گردش خون نمی شود و روی جنین اثر نمی گذارد، پس نگران نباشید. البته پس از اینکه متوجه شدید باردار هستید هرگز بوتاکس تزریق نکنید.
تاتو در دوران بارداری :
در دوران بارداری نباید خالکوبی کنید. زیرا در دوران بارداری جریان و حجم خون در بدن بیشتر می شود. برای خالکوبی، هنرمند با یک سوزن جوهر را به لایه های بیرونی پوست تزریق می کند. لایه های پوست در دوران بارداری متورم و آبکی هستند، اما تورم پوست از بین می رود، بنابراین محل جوهر و خطوط کشیده شده توسط میکاپ آرتیست تغییر می کند. همچنین در دوران بارداری رنگ پوست شما با حالت طبیعی متفاوت است و پس از زایمان ممکن است رنگ انتخابی تاتو با پوست متفاوت باشد.
لیزر درمانی در دوران بارداری :
پوست شما در دوران بارداری حساس تر از همیشه است. بنابراین لیزر درمانی که برای درمان لکه ها و خال های قهوه ای یا قرمز استفاده می شود، در این دوران ممنوع است. همچنین برای از بین بردن موهای زائد از لیزر درمانی استفاده نکنید.
سایر درمان های زیبایی ممنوع در طول بارداری
در صورتی که باردار هستید، بهتر است در رابطه با عمل های زیبایی بسیار محتاط باشید و تا حد امکان آن ها را انجام ندهید. زیرا علاوه بر صدمه به جنین می تواند بر روی سلامتی شما نیز تاثیر گذار باشد. در لیست زیر برخی از مهم ترین عمل های زیبایی آورده شده است.
- بوتاکس: بوتاکس علاوه بر کاربرد های زیبایی، در زمینه های درمانی نیز مانند بی اختیاری ادرار، جوانسازی صورت و حتی درمان میگرن نیز به کار می رود. علیرغم این که شواهدی در زمینه ضرر های احتمالی به جنین وجود ندارد، پزشکان در این زمینه در دوران بارداری احتیاط می کنند. به طوری که سازمان جهانی غذا و دارو(FDA) تزریق بوتاکس در دوران شیردهی و بارداری را به هیچ عنوان تایید نمی کند.
- درمان های آکنه: دارو هایی که برای درمان آکنه و جوش صورت استفاده می شود (به ویژه دارو های حاوی ایزوترتینوئین) احتمال نقص های مادرزادی را در جنین افزایش می دهد. تغییرات پوستی و بروز آکنه در دوران بارداری و شیردهی، امری عادی است. این تغییرات پس از بازگشت هورمون ها به حالت نرمال، درمان می شوند.
- لیزر درمانی: لیزر یکی از بهترین روش هایی است که برای درمان لکه های قهوه ای و خال های پوستی استفاده می شود. اما انجام چنین کاری در زمان بارداری و شیردهی مطلقا ممنوع است. به طور طبیعی رشد موهای زائد در مادران باردار افزایش می یابد. اما جای نگرانی نیست؛ چرا که این مو ها پس از زایمان از بین می روند.
- جراحی زیبایی پوست: حتی در صورتی که جراحی زیبایی نیاز به بیهوشی نداشته باشد، باز هم انجام آن ممکن است برای سلامتی جنین مضر باشد. پزشکان به مادران باردار توصیه می کنند که برای برداشتن زائده های خوش خیم و دیگر درمان های زیبایی را به زمان بعد از بارداری و شیردهی موکول کنند. دارو های بیهوشی احتمال ایجاد شکاف کام مادرزادی در نوزادان را افزایش می دهد.
- استفاده از روشن کننده پوست: مادران باردار باید روشن کننده های پوستی را با احتیاط زیادی مصرف کنند. هیدروکوئینون، یکی از متداول ترین روشن کننده هایی است که از تولید ملانین جلوگیری کرده و ضایعات رنگدانه ای را درمان می کند. دانشمندان تخمین می زنند که حدود 35 تا 45 درصد از این ماده جذب شده و باعث بروز نقایص مادرزادی و وزن پایین نوزاد حیوانات می شود. اما در رابطه با عوارض این ماده در انسان شواهدی وجود ندارد.
کلام آخر
ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.